Стопкадър Нова ТвМинистър обяви важна новина за опасна храна на пазара.На

...
Стопкадър Нова ТвМинистър обяви важна новина за опасна храна на пазара.На
Коментари Харесай

Министър Вътев: Партидата млечна каша с олово е изтеглена от пазара

Стопкадър Нова Тв

Министър разгласи значима вест за опасна храна на пазара.

На 100% е изтеглена партидата млечна каша, в която беше намерено олово. Това разяснява министърът на земеделието Кирил Вътев в предаването " Събуди се " по Нова телевизия.

Той уточни, че са направени всички нужни проби, а концентрацията е в доста минимално количество, което не заплашва здравето, написа novini.bg.

„ Задължително е такава партида да бъде унищожена и това е направено. Как тъкмо се е стигнало до този случай нямам информация. Този резултат обаче е излязъл в две проби. Взети са още шест. Резултатите са известни - съществуването на олово е в ниска централизация ”, добави той. 

Цените в магазините

Земеделският министър разгласи, че скоро предстоят инспекции, които ще тръгнат от крайната цена на храните по магазините обратно по веригата. „ Всеки производител е задължен да има права проследимост ”, разясни той.

БАБХ изтегля от пазара бебешка каша с олово над нормата

„ Няма по какъв начин някой да задължи търговците на дребно на какви цени да продават. Преработвателите са много притиснати от условието за по-ниски цени. Които обаче в крайния пазар на рафта не са толкоз ниски. Вероятно тук също има потребност да се приложат някои правила, които са известни в Европа ”, е мнението на Вътев.

Според земеделския министър би трябвало да се появят повече дребни магазини, които да конкурират огромните вериги. „ Трябва да се вземат ограничения веригите да работят по разпоредбите, по които го вършат в Европа ”, добави той.

Вътев акцентира, че не би могло държавна институция да дефинира какъв брой да бъде надценката на продуктите. „ Когато някой контролира цени по административен път, а не по пазарен, основава резултата на пружината. Натискаш и натискаш, сега в който я пуснеш, тя отскача ”, предизвести той.

Българското месо

Министърът акцентира, че България е влезнала в Европейския съюз с проблеми с месото и дефицит. „ През 90-те години се ликвидира напълно българското отглеждане на животни. Българското месо отива извънредно за свежа консумация ”, уточни той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР